19

A Szegedi Tudományegyetem II. Patológiai Intézetében a JEM-1400 Plus 2015-ös eredményes telepítése után, új JEOL JEM-1400Flash transzmissziós elektronmikroszkópot helyeztünk üzembe a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. A Radboud Egyetemen (Hollandia) telepítettel együtt ez a készülék az első Európában.

 Az első JEM-1400Flash transzmissziós elektronmikroszkópot EurópábanA JEM-1400Flash teljes konfiguráció: a pásztázó transzmissziós elektron mikroszkópia mellett (STEM), elem analízisre (EDS) és elektron tomográfiára (3D) alkalmas berendezés 2 CMOS kamerával (2k és 4k CMOS kamerákkal) és krio csapdával lett felszerelve.

A műszerfejlesztés célja az orvosi / biológiai minták nagy felbontású (szubmikron, nano méretű) minőségi és mennyiségi jellemzése, egyes sejtszervecskék mikro-analízise, 3D szerkezeti vizsgálata. A kutatók jelenleg a mozgató idegrendszer degeneratív betegségeivel foglalkoznak, mindenek előtt az ALS-sel (amiotrófiás laterálszklerózis) – aminek egyik híres érintettje a közelmúltban elhunyt világhírű fizikus, Steven Hawking, vagy egy másik áldozta a minden idők egyik legnagyobb baseball játékosa, Lou Gehrig, akinek az emlékére az Egyesült Államokban a betegséget Lou Gehrig betegségnek hívják. A betegségben az idegvégződések morfológiai változásai jelennek meg. A kutatások fókuszában az ideg-izom és ideg-ideg (szinapszis) kapcsolatok, illetve a betegség előrehaladásával járó szerkezeti elváltozások jellemzése áll. A patológiai elváltozások mellett a sérült mikroorganellumok elemi összetételének tartós elváltozása jelenik meg, melyben kitüntetett szerepet tölt be a kalcium ionok sejten belüli felhalmozódása. Ezért, a morfológiai vizsgálatokon túl kiválasztott elemek disztribúciós analízisét az EDS mérések STEM képalkotási móddal történő kombinálásával is tervezik. Az installált JEM Toolbox Kliens segítségével, ami lehetővé teszi a mikroszkóp funkcióinak programozott vezérlését, sztereológiai módszereket terveznek fejleszteni a mintára jellemző, objektív 3D numerikus paraméterek származtatására. A beruházást a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-2.3.3-15-2016-00001 pályázat támogatta.